De kracht van Andersom denken

de kracht van andersom denken

Soms loopt het even anders.

Wat is de natuur toch mooi! Er zijn vele mooie metaforen te vinden in de natuur. Bij deze de kracht van andersom denken.

Situatie

Ik liep tegen het volgende aan. Al twee jaar zijn we bezig een mooie weide te maken voor de paarden met mooi grasland, waar ze als het even kan 24 uur kunnen grazen. De eerste poging mislukte door de droogte, de jonge grasplantjes verbranden door de hitte en een tekort aan water. Poging nummer twee, nu in het najaar, dan zou het zeker goed komen. Echter niets is minder waar. Al bij het opkomen van het gras zag je op grote stukken dat het gras een rare kleur kreeg… je raadt het al ook dat ging mis. Van alles in de weide, maar niet het mooie gras dat zo gewenst is. Onkruid daar en tegen, hoeveel soorten wil je dat ik op noem?!

Ik kreeg al de vraag of ik het land liet braak liggen, grrr niet grappig! Naast het onkruid kwam er echter nog iets anders naar boven. Prachtige bloemen, klaprozen, korenbloemen, facelia, komkommerkruid, pekbloem, kamille,….. Momenteel is het een prachtige bloemenzee. Mensen die langs komen benoemen de pracht, staan stil, maken foto’s en genieten van de bloemenpracht.

Overlevingsmechanisme

Deze bloemenzee komt doordat op het land in 2011 een jaar bloemen hebben gestaan van het project Bloemrijke akkers. Een prachtig initiatief om de biodiversiteit te verbeteren. Na de bloemen is het land weer ingezaaid geweest met gras voor de paarden. Doordat het land vorig jaar geploegd is zijn de zaadjes die voorheen ondergeploegd waren nu weer boven gekomen. Nu kregen ze weer de kans om hun kracht en pracht te laten zien. Bijzonder hoelang de zaadjes in een overlevingstoestand gaan en weer groeien als de omstandigheden weer goed zijn.

Ik geniet stiekem ook, maar toch is er ook iets dat me tegenhoudt om voluit te genieten. Naarmate de tijd verstrijkt, krijg ik wel steeds meer het gevoel en de gedacht, oké, als het gras nog niet wil groeien is dit toch een prachtig geschenk als alternatief?

 

bloemenzee

Patronen

Heb jij dat ook? Je zet je zinnen op iets ( in dit geval een mooie grasweide voor de paarden) en als het dan anders loopt als je verwacht (een prachtig veld met bloemen) kan je teleurgesteld zijn. Terwijl onderweg ook allerlei mooie dingen op je pad komen.

Inmiddels heb ik al vele malen het pad bewandeld, steeds vaker herken ik het eerder dat ik weer in dat oude patroon stap. Oude patronen hoeven niet slecht te zijn, zeker niet, kijk maar naar dat zaadje, het is de manier om te overleven, soms zijn ze gewoon niet handig.

Je voelt je daardoor teleurgesteld, machteloos, noem maar op, terwijl je ook kan kiezen voor het meer meeveren met wat er op dat moment is. Het wordt er immers niet anders van.

Herkaderen en Omdenken

Bij NLP noemen we dit een form van herkaderen, of reframing. Een belangrijk uitgangspunt bij deze techniek is dat iets pas betekenis krijgt in een bepaalde context. Je kunt het vergelijken met een nieuwe lijst om het oude schilderij. Het totaalbeeld heeft een heel ander effect.

“All meaning is context dependend”

schreef Alfred Korzybski al in 1933 in zijn boek Science and sanity.

Het herkaderen gebruik je ook bij coachen, het helpt je anders tegen een probleem aan te kijken, niet direct om het op te lossen.  Wel geeft deze nieuwe kijk regelmatig een nieuwe betekenis aan het probleem. Hierdoor is het mogelijk dat ook het gedrag verandert.

Het is ook een vorm van Omdenken van grondlegger Berthold Gunster. Omdenken benadert een probleem als ruwe energie; frustratie die zijn vorm nog niet heeft gevonden. Je gebruikt de energie va het probleem om nieuwe mogelijkheden te laten ontstaan.

 

Kracht van andersom denken

Je kunt elk moment een andere keuze maken. De situatie is gegeven, het is wat jij er van maakt. Ik geniet nu elke dag van een mooie bloemenweide, net als die voorbijgangers die stil staan en genieten. Wel heb ik de hoop dat met de regen die momenteel valt, het gras ook binnenkort gaat groeien! Het andersom denken geeft me de kracht om meer te genieten van wat er nu is.

Geniet van de bloemenpracht naast ons huis!

 

papaver

I am not sure how,
but I will

E-book Donder keuzes

Wil jij leren keuzes te maken die bij jou passen? Vraag dan het e-book Keuzes maken aan. Je krijgt een leidraad om krachtige keuzes te maken. Voor mij zijn het eye-openers geweest die ik graag met je deel!

Scroll naar top