Teamontwikkeling

teamontwikkeling

Geen enkel persoon heeft altijd de juiste antwoorden, de kracht van teams is dat jij als leider betere beslissingen kan maken als je juist dit gegeven gaat gebruiken.

Maak een team met allemaal anders denkenden, mensen met een tegengestelde mening als die van jouw. Mensen die een trigger kunnen zijn om anders te gaan beredeneren. Als je allemaal een beetje in dezelfde richting denkt, krijg je wat je altijd krijgt! Maak een team mensen die vanuit een totaal andere hoek naar je problemen kijkt. Iedereen heeft zijn eigen expertise en meestal zijn we niet er op uit om het team of bedrijf niet te laten functioneren! Toch is dat wat ik vaak zie gebeuren, dat is lekker gemakkelijk, geen gedoe enzo. Hoezo geen gedoe, zonder gedoe/gerommel geen verandering, waarom zou je!

“Good leadership requires you to surround yourself with people of diverse perspectives who can disagree with you without fear of retaliation”

Doris Kearns Goodwin

 

Mijn grootste eyeopener wat teams betreft was tijdens mijn universitaire opleiding op Nyenrode. Naast onze theorie tentamens hadden we veel teamopdrachten, projecten die een wezenlijk deel van het cijfer bepaalden. De eerste maanden denk je, ik moet alles wel controleren, stel dat ze hun werk niet goed doen!  Dan moet ik straks het vak overdoen, dat kost me teveel tijd. En die gekke ideeën die langs komen, wat moet ik ermee? Immers alle studenten kwamen van verschillende HBO/WO richtingen, van hotelschool, tot conservatorium, techniek, juridisch noem het maar op. Ja dan bekijk je de wereld van een heel ander perspectief. Totdat op een gegeven moment het besef komt, we hebben allemaal hetzelfde doel; het behalen van het diploma!  We hebben allemaal weinig tijd, iedereen is slim, wat doe ik mezelf aan om alles te willen controleren op mijn manier! Toen ik dat los kon laten stroomde het, kwamen er te gekke ideeën naar boven, iedereen was nieuwsgierig naar andere zienswijzen en koste het minder tijd om goede team prestaties op tafel te leggen. Echt te gek en dat wens ik voor ieder team!

 

Wat zou het zijn als je een team kunt samenstellen dat dit allemaal in zich heeft?

Het vraagt moed om dat voor elkaar te krijgen, het vraagt om ontwikkeling, want focus en veiligheid heb je niet zomaar voor elkaar. Focus is iets wat relatief gemakkelijk is aan te brengen, toch schort het daar maar al te vaak aan. Ga met elkaar in gesprek, wat is het doel/focus voor het team.  Dit is een goede eerste stap in teamontwikkeling. Veiligheid, hoe veilig is het om je eigen ideeën naar voren te brengen, vaak durven we het niet. En toch is dat een van de belangrijkste dingen als het gaat om teams. Hoe veilig is het om tegen de leidinggevende in te gaan? Bedenk als leider dat het niet persoonlijk is, als teamleden een andere mening hebben, ook zei hebben het ultieme doel voor ogen om met jouw de beste producten en diensten te bieden voor de markt. Tenminste als je met je team vanuit de bedoeling werkt!

Als jij het aandurft om zo’n team te creëren, wat een plezier is het dan te werken voor jouw bedrijf!
Durf jij het aan om een zo’n team te creëren?
Wat heb je dan nodig?

Geef eens antwoord op de volgende vragen

 • Is het helder waarom we de dingen doen die we  doen?
  • Als je wilt groeien, waar wil je dan heen, of waarvan wil je weg en niet onbelangrijk waar staan we nu
 • Zijn de rollen en verantwoordelijkheden duidelijk?
  • Ben je een van het team of sta je erbuiten?
  • Weten de teamleden wat er wordt verwacht?
  • Ken je de achtergrond van je team, zodat je daar gebruik van kan maken?
 • Mag iedereen zijn mening geven, of zijn het altijd dezelfde personen aan het woord?
 • Luistert het team naar elkaar?

Als je op deze manier naar je team en de gewenste ontwikkeling kijkt, krijg je vast inzichten om het anders te doen.

Ik wens je veel plezier met het verder ontwikkelen van je team!

I am not sure how,
but I will

E-book Donder keuzes

Wil jij leren keuzes te maken die bij jou passen? Vraag dan het e-book Keuzes maken aan. Je krijgt een leidraad om krachtige keuzes te maken. Voor mij zijn het eye-openers geweest die ik graag met je deel!

Scroll naar top