Veel gestelde vragen

Paarden helpen ons inzicht te krijgen in de manier waarop wij ons gedragen. 

  • Paarden reageren primair en in het hier en nu. Zonder (voor)oordelen of verborgen agenda’s. Zij geven feedback op de manier waarop wij communiceren, direct en natuurlijk,
  • Paarden zijn in staat om iedere minimale verandering in hun omgeving waar te signaleren en reageren hierop. Als vluchtdier is dit de manier om te overleven.
  • Paarden zijn dieren die non-verbaal communiceren. Hun gedrag laat zien wat zij wel of niet fijn vinden zonder woorden,
  • Paarden zijn kuddedieren en gevoelig voor leiderschap. De wijze van benadering is bepalend voor het verdere contact.

Door aan de slag te gaan en te ervaren hoe het is om voor een andere aanpak te kiezen, kun je nieuwe vaardigheden eigen maken en toewerken naar verandering. De paarden reageren op wat er in het hier en nu gebeurt, experimenteren met een andere houding en ander gedrag is daardoor mogelijk. Het resultaat van de verandering wordt direct duidelijk in de reacties van het paard.

Tijdens een sessie met het paard in de bak word je gevraagd interactie aan te gaan met het paard. Bijvoorbeeld contact maken, of bepaalde opdrachten uitvoeren, die als metafoor kunnen dienen waar je tegenaan loopt in het dagelijks leven. Je kunt deze opdrachten niet fout doen, alles wat je doet geeft informatie over hoe jij dat doet. Met deze informatie kun je aan de slag om het eens op een andere manier te proberen en te ervaren wat dat oplevert. De opdrachten zijn naast het paard, je staat met beide benen op de grond!

Mijn paarden zijn grote dieren die indruk kunnen maken, als jij bang bent kijken we wat voor jou werkt om toch met de paarden aan de slag te gaan. Wellicht staat de angst metafoor voor een ander probleem. Hoe dan ook, jij bepaalt! Als het te spannend is, kijken we wat er wel mogelijk is. Samen nemen we de veiligheidsregels door zodat de veiligheid voor jou en het paard zoveel mogelijk worden gegarandeerd, zodat jij optimaal kan leren.

Als eerste, we gaan naar buiten in een zandbak, dus stevige schoenen/laarzen zijn een goede optie. Afhankelijk van het weer is het verstandig laagjes aan te doen, te warm is beter dan te koud. De paarden lopen over het algemeen buiten en zijn daardoor niet altijd even schoon. Trek kleding aan die een beetje vies mag worden. Als het regent is een regenjas een verstandige keuze. Een paraplu bij de paarden is niet aan te raden. Eventueel is er een regenponcho beschikbaar.

Mijn voorkeur gaat uit naar coachen met paarden. Dit is een manier van coachen die je snel bij je kern brengt. Je bent uiteraard ook welkom als je gecoacht wil worden zonder de paarden. 

Donderes werkt bij voorkeur met trajecten, maatwerk is ook mogelijk. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Donderes werkt bij voorkeur via de website. Als dit niet lukt neem dan contact op voor de mogelijkheden. Voor de masterclasses geldt bij deelname aan zowel Donder Non-Verbaal als Donder Keuzes een korting, deze kan nog niet via de website worden aangemeld. Geef je keuze door op info@donderes.nl.

Ontdek de verborgen wijsheid

E-book Donder keuzes

Wil jij leren keuzes te maken die bij jou passen? Vraag dan het e-book Keuzes maken aan. Je krijgt een leidraad om krachtige keuzes te maken. Voor mij zijn het eye-openers geweest die ik graag met je deel!

Scroll naar top